Les runes de sant Antoni

Nosaltres sempre hem dit que Tortosa d’ençà la Guerra Civil, deixà de ser una ciutat petita per convertir-se en un poble gran.

Aquesta circumstància és pot veure en molts aspectes de la vida a la ciutat, durant el període citat i que arriba fins als nostres dies, on es pot començar a veure un dèbil despertar d’aquesta tragèdia.

Un exemple d’aquest fet, va ser  la pèrdua de patrimoni d’una manera ferotge, la ciutat amb la ressaca de la guerra i fins als nostres dies ha anat perdent irremeiablement gran part del patrimoni arquitectònic: temples, habitatges... fent del seu casc antic, durant llargs anys, un lloc devastat i desèrtic.


Molts factors van intervindré en aquest afer: des de la mateixa revolució anticlerical a la República, passant pels bombardejos, els agressius i nefastos gestors de Regiones Devastadas, l’economia gairebé de subsistència durant la postguerra de la majoria de la població de la ciutat, va fer que una de les coses més factibles davant la destrucció, fos l’abandonament ans la restauració o rehabilitació.
A l’àmbit particular també cal tenir en compte que moltes famílies no van rebre suport administratiu, per rojos, fet que va accelerar i deixar en mans la reconstrucció de la ciutat en molt poca gent. 

Construint malament, ràpid i d’una lletjor insuportable, si més no podem fer dues comparatives de la ciutat: els immobles construïts a les tres primeres dècades del segle XX i els construïts entre els anys 40 i 70 del mateix segle. No hi ha color.

Una mostra la tenim en la fotografia (no antiga) de les runes de sant Antoni, que van estar senyorejant el carrer Montcada durant dues dècades. La foto que mostrem és del 2010, tot just abans de començar la seva reconstrucció, un cop ja havia estat enderrocada la coberta i part de la façana per part del consistori, per evitar un ensorrament major del temple després de anys en degradació. Aquesta foto cedida per Hilari Muñoz, és de gran interès ja que en ella a més de veure l’estat deplorable del solar, hi podem veure com es mantenien les pintures murals i com han quedat integrades dins la reconstrucció del nou edifici del CISS. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...