Àngel Toldrà i Viazo

Sense tenir una vocació artística va estudiar comptabilitat i comerç, es va instal•lar a una papereria de cromos i papers de diferents gramatges. A partir de 1905 es va dedicar al negoci de la creació, estampació i comercialització de targetes.

Ell triava els temes, buscava l’enquadrament amb un petit marc, però no premia el botó, altres fotògrafs com Roisin treballaren per a ell. Tant les fotos com l’estampació era impecable, va esdevindré el millor professional d’aquesta especialitat, va crear fins al 1930 i va produir més de 7500 targetes postals, la seva obra ha esdevingut la memòria visual col•lectiva de les nostres ciutats de principi del segle XX.

Retrat d'Àngel Toldrà Viazo
Barcelona 1867 - 1956


A Tortosa arribà cap a la segona meitat de la dècada dels anys 10, retrata tota la ciutat i no sols panoràmiques, sinó també carrers amb els seus habitants mostrant les peculiaritats d'aquella societat. Paga la pena parar-se i observar-les lentament, veure a la gent, als xiquets uns empolainats que tal vegada venen d'escotar misa a la catedral, altres fent feina amb el gibrell baix del braç per anar a rentar la roba, amics que van junts pel Carrer de l’Àngel en direcció al Carrer la Sang cap als molls del riu o xiquets amb bruses que compren o miren alguna cosa que porta un vell amb gorra i un carro: tramussos, cacaus, regalíssia...

Veure les finestres i balcons, les situacions quotidianes per redescobrir la ciutat novament i les seves transformacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...