Les zones porxades. La plaça de la Font VIII

Amb aquesta entrada entrem gairebé en la contemporaneïtat de la plaça. La fotografia la podem situar al voltant del 1939-40, tot just al finalitzar la Guerra Civil.

Però si anem a pams, tot i la gran destrucció a causa dels bombardejos podem anar trobant diferents elements que ens faran connectar amb fotografies anteriors i també amb l’actualitat. A la imatge, li hem adjuntat diferents cartells que ens ajuden a situar el pla.



La fotografia està presa des de la plaça de la Constitució, l’antiga plaça porxada de les Cols. Ara ja podem veure la coneguda com –avenida del puente- és a dir la rampa d’accés al Pont, ha estat integrada dins la trama urbana de la ciutat. En ella hi podem veure diferents elements que ens perduren, com és la primitiva barana del pont de l’Estat, altres com els grans fanals han desaparegut. En un d’ells ens indica la direcció cap a València, tot i que llavors era impossible travessar el riu per aquest lloc, estaven situats a banda i banda de la pujada i els vam poder veure a una anterior entrada, com a elements decoratius i d’il·luminació centrals de la plaça.

Tancant la plaça hem situat el rètol de la casa i establiment Daufí, ja que popularment es coneix així aquesta casa, tot i que molt malmesa, no va ser enderrocada i amb la seva reconstrucció encara ens perdura fins l’actualitat (el canvi més destacat és que l'habitatge va mudar els balcons per finestres). El senyor Daufí trasllada aquest local el seu negoci, on instal·la un estudi de fotografia a més d’altres seccions com la de merceria, música i art religiós. Tot i així l’establiment era en anterioritat de la família de la dona i era conegut com la botiga Monfort.

-Vos sona? Sí, veritat.

La merceria i paqueteria de Manuel Monfort, ja la vam veure i conèixer en anterioritat a la renovació del casat i de la plaça, tot just al mateix lloc. I es aquí on altre cop subratllem aquesta renovació de les edificacions de llevant de la plaça de la Font que fins al moment no havíem pogut veure, i ara sí podem comprovar gràficament com tota la porxada, ha estat eliminada per eixamplar la plaça.

Més enllà de la plaça de Font, hi podem veure la plaça del Pont de Pedra i com d’afectats van quedar les edificacions que configuraven aquest sector tan central de la ciutat.  


La fotografia la podem compartir gràcies al grup de facebook Baix Ebre i Montsià Antics. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...