Els soldadors del nou pont de l’Estat.

Com tots sabeu el vell pont de l’Estat va ser dinamitat en la retirada dels republicans per dificultar el pas a les tropes feixistes, no sols va ser volat aquest pont  amb ell va caure el pont del Ferrocarril, elde la Cinta. També van ser eliminats tots els passos fixos de l’Ebre al territori, com el pont penjant d’Amposta o el de Mora de l’Ebre.

Un cop acabat el conflicte bèl·lic i amb el triomf dels mal anomenats Nacionals, es van tornar a bastir a poc a poc aquests ponts, tots menys un: el de la Cinta.

Si parlem del nou pont de l’Estat sempre traiem a relluir que va ser una de les obres més importants de l’època de l’enginyer Eduardo Torroja Milet , a més d’innovadores ja que el pont per ser construït va utilitzar per primer cop a l’estat  la soldadura electrònica (anys 40-42). Les empreses encarregades de construir-lo va ser Electodos K. Jellberg i Esab Ibérica SA.


I és aquí on ens volem aturar (fotografia aportada per Buenaventura Amat Blanco) aquest cop per veure els treballadors que van fer possible la construcció en plena postguerra del pont urbà de la nova Tortosa. Sabem per comentaris que molts d’aquets treballadors van venir d’arreu de l’estat per a treballar-hi en les obres i un cop acabades es van establir al territori. Ens agradaria que si algú coneix o sap d’aquestes petites històries les compartirà amb nosaltres, com sempre un plaer d’escoltar-les.


Al bloc durant un temps vam publicar una preciosa seqüencia fotogràfica de tot el procés constructiu del pont, gràcies a les fotos de I. Irazuzta, aquí us deixem un resum de les mateixes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...