El pont bombardejat d’Amposta

Va ser el pont més jove de tots els construïts a l’Ebre català. Va començar a bastir-se el 1915 i acabarà inaugurant-se l’any 1921. L’obra va ser dissenyada per José Eugenio Ribera, inspirada en el projecte del pont de Brooklyn, sent el segon del món en desenvolupar aquesta estructura de pont penjant de formigó.


El pont muntat sobre dues pilastres de 24m d’alçada i amb tipologia d’arc de triomf, cobreix uns 130m de llum dividit en tres trams, un central i dos laterals. Es va triar aquesta tipologia de pont per dues raons fonamentals: per facilitar la navegació fluvial (guanyant altura) i per l’impediment de construir pilars i basaments al centre del riu. Els solaments de la pilastra del costat esquerre van presentar una gran dificultat ja que van haver de enfonsar-los uns 30 metres de profunditat.

Aquest pont va facilitar molt la comunicació entre Catalunya i el País Valencià, ja que evitava fer la volta fins Tortosa i va esdevenir tot un símbol, no sols de la ciutat d’Amposta sinó de tot el territori ebrenc.


El març del 1938, va patir dos atacs de l’aviació feixista italiana, sent el segon del dia 10 el que va fer que caigués a terra la seva estructura flotant a causa de les bombes incendiàries. Aquell dia morirà al mateix pont una veïna de l’Aldea: Conxa “de la llet”; anava a Amposta a vendre llet a granel. El pont quedarà en desús fins a finals anys 40, quan serà reconstruït, reinaugurant-se el quatre d’octubre del  1947.

Fotografia del pont bombardejat extreta del web: fotosdecatalunya.cat

Postal de L Roisin. Família Ruis-Matheu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...