Borrell. Les seves fotos, la premsa i les dones en Guerra

Que Ramon Borrell i Codorniu, és un dels fotògrafs més importants i prolífics de la ciutat no cal tornar a dir-ho. Però en aquest cas el tornem a portar aquí, per l’ús que tenien les seves fotos a la premsa estatal de l’època. Per sort hem pogut recopilar a la xarxa la foto inicial (baix) i el nou enquadrament que va sortir a la premsa.


Un grup de dones retratat a principis de segle XX, al pati del convent de la Mercè, llavors ja col·legi, museu, teatre... un espai que segurament transportat a la nostra contemporaneïtat vindria a ser una casa de la cultura. En aquest cas aquestes dones formen part del grup de la Creu Roja. El peu de foto ens relata: “TORTOSA.- Distinguidas señoritas de la localidad que han realizado durante tres domingos consecutidos una [...] a favor de los heridos [...] de las víctimes de la guerra del Rif, logrando un resultado altamente satisfactorio”. El moviment femení solidari es va fer notar en aquella època a territori estatal, per mitigar la crueltat del que passava al nord d'Àfrica. 

Una guerra que enviarà moltes lleves al nord del Marroc (llavors protectorat espanyol i un desastre de política colonial) i que ha generat moltes llegendes i mites, tant pels que van anar com aquells que quedaran al territori amb mil i una estratègies, com pagar les 2000 pessetes que lliurava de fer el servei militar.


No farem, ja que considerem que no cal, un anàlisi d’aquesta brutal guerra, però per a que us feu una idea del que passava al Marroc hi posem dues fotos. Ja valoreu vosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...