Almàssera i magatzem, Panisello Cugat

Es situava al carrer Comerç de Tortosa, número 25. Encara avui en dia a la façana podem veure restes esgrafiats d’aquell comerç oleic. Es curiós observar com l’edifici va ser mutilat i part d’ell va ser enderrocat a l’urbanitzar el carrer de Migdia. Tot així encara podem llegir “uan Panisello Cugat”, “Aceites puros de Oliva”. 


La casa estava tot just al costat de la Fàbrica dels Francesos on s’extreia oli de pinyola, bàsicament per sabons i que posteriorment va ser comprada per l’empresari Bau als anys 20 del segle passat. Al barri de Ferreries, aquesta fàbrica és sobretot recordada per la sirena que marcava l’entrada i la sortida dels torns, ara ja pertanyent al grup Faiges (anys 60). Font Ilercavonia. Tot així a les seves façanes encara trobem arqueologia industrial amb els logotips de Bau, pintats a les persianes. 


Juan Panisello Cugat (1853-1928) va ser un important industrial de la ciutat de finals del segle XIX i principis del XX. Va formar part del Sindicato de Negociantes de Aceite de Tortosa, amb fortes influències a la resta del país. Entre altres destacaven: José Ballester, José Bau, José Lupi, Mangrané Hermanos, Fernando Pallarés e Hijos, Ramon Martí, Viuda de Algueró i Atoche, Antonio Fatsini, Grau i Martínez, Jaime Musso, C. Nicolau y Cª, Eduardo Roca, Bernardo Grego, Francisco Sanz, Tomás Sánchez i Francisco Ricci.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...