Els bombardejos dels Heinkels H 59


Van ser els avions que més van sobrevolar el cel ebrenc. Aquests hidroavions alemanys de la Legió Condor, tenien la base a Pollença (Mallorca). Eren uns biplans que podien operar tant amb rodes a terra, com a l’aigua. No agafaven una gran altura de vol, per aquesta raó també van ser utilitzats com avions de reconeixement i fàcilment abatuts per les bateries antiaèries.

No sols van ser usats durant la Batalla de l’Ebre, sinó que a més mentre aquesta estava en marxa i fins al final de la guerra, es van encarregar de bombardejar bona part de la província: Reus, Falset, l’Ametlla, Cambrils, Hospitalet de l’Infant, Vandellós, l’Ampolla, Altafulla i el pitjor de tots, dut a terme els 15,16 i 17 de desembre del 1938 al Perelló, amb una suma de 40 morts i la destrucció parcial de la població, en aquells moments en plena temporada de l’oliva i tots els molins funcionant. A més des de feia un temps acollia a un mas “Can Caseres”, molt a prop del municipi, la seu de l’Ajuntament de Tortosa.  

En aquests últims mesos de guerra, la ciutat de Tortosa va ser totalment evacuada des del 12 d’abril del 38, cap civil devia habitar al casc urbà, sols els militars atrinxerats a les ribes del riu van ser els seus habitants, ordre donada pel comandant Líster. Per aquesta raó, va deixar de ser bombardejada, després de l’últim realitzat el 2 de juliol del 38 ja que l’objectiu principal dels bombardejos feixistes era la població civil. Una nova tàctica de fer la guerra: la destrucció, la desmoralització i la fragmentació de la resistència social.


A la foto tres H59, bombardejant intensament el riu Ebre, amb la intenció de tallar les comunicacions de les dos ribes, per aïllar els republicans al marge dret. Passarel·les, ponts, pontons, cables, barques,... passos que hi havia que refer i fer cada nit, després de ser destruïts.

Julio Franch, ens fa la següent aportació i en corregeix algunes dades sobre la fotografia, de la qual ens diu que, segurament és un fotomuntatge publicitari, no sent els avions que participaren a la Batalla de l'Ebre H59, sinó els Br. 19, avions que es van fer servir a l'inici de la Guerra Civil.

Imatge estreta del bloc: Bloc de Marià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...