Mig Camí a la revista Estampa.

L’article va ser publicat el 27 de maig del 1933, tot just dins de la Segona República.

Com vam comentar a l’altra entrada la revista va tenir un tarannà dreta i monàrquic. Evidentment de Tortosa s’hagués pogut destacar altres aspectes de la festivitat de l’1 de maig dins la República, però dins de la seva editorial, la revista va decidir fer-ho i tot d’una manera curiosa la pujada de la gent a l’Ermita de Mig Camí, un dia festiu, sense abandonar l’aspecte més exòtic de la tradició. Fet comú a totes les edicions de la revista fins l’esclat de la guerra.


“La Virgen de la Estrellas”, va ser com es va titular el reportatge. A més de les fotos que il·lustren el reportatge el text que l’acompanya no deixa de ser interessant de llegir, comença així: “Tortosa, patria de don Ramon Cabrera, solemnizaba ostentosamente la fiesta roja del Primero de Mayo”, però clar el contrapunt ja marcat a la primera frase (Cabrera/roja), no deixa de repetir-se, a tot el text.


Tret del contrapunt polític, tant difícil d’equilibrar durant aquells anys, el reportatge explica la romeria, el ball, fa un breu resum històric del lloc, què i com són les crevetes o estrelles, mesclant tradició, llegendes i encanteris per exemple utilitzats per buscar marit: “guardábamos cinco crevetas en un nudo del pañuelo y a los tres días nos salia un novio. Su marido, que la escuchaba, suspiró malancólicamente. -¡Así me pescaste a mi!


Un article molt superficial, que no retrata, ni relata en profunditat, la complexitat social, civil, religiosa, econòmica, política, educativa..., de la ciutat d'aquell moment. Que desencadenarà en tensions fortes com arreu de l'Estat, finalitzades amb guerra.

Tot i així no deixa de despertar simpatia l’escrit el podeu trobar aquí: número 281, del 27 de maig del 1933. De la Revista Estampa.

Les imatges estan estretes del número 281, de la Revista Estampa, del web Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’España.

1 comentari:

  1. Felicitacions, Seve & Wene per la excel·lent feina que esteu fent per a donar a conèixer la vostra ciutat i la seua comarca als forasters!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...