L’urna del reliquiari



L’urna d'argent va ser una obra feta realitzar pel Cabildo de la Catedral de Tortosa a l’any 1727. Va ser realitzat a Barcelona per els argenters Francesc i Josep Tramulles. 


El cabildo va enviar per mar a Barcelona possiblement una maqueta en fusta per evitar que es trenqués. El 1729 va ser acabada i enviada a Tortosa en peces sobre quatre cavalleries i amb tres homes que feien de custodia de la peça. En total el seu cost va pujar a 3036 lliures i 10 sous.
L’urna té una decoració profusa  vegetal combinada amb querubins emmarcant-se dins l’estil barroc.

Durant la Guerra Civil gran part del Tresor de la Catedral va ser confiscat i depositat a la sucursal del Banc d’Espanya de Tortosa, entre elles els reliquiaris, el calze i la patena del Papa Luna que no han estat trobades encara en dia. Tots els objectes van ser col·locats dins d’un gran bagul pertanyent al Cardenal  Guisasola i enviats al Banc d’Espanya de Barcelona, el 9 de juliol de 1939 retorna entre altres coses com el reliquiari menor de la Santa Cinta a la ciutat de Tortosa. El reliquiari major del 1619 mai va ser recuperat.

Actualment l’urna en companyia del reliquiari menor surt en processó el primer diumenge de setembre.

La imatge és una postal de principis de segle XX realitzada per Àngel Toldrà i Viazo, que mostra l'urna tancada no deixant veure el reliquiari que alberga al seu interior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...