Una peça única i renaixentista



El claustre peça clau del renaixement català pertany al nucli dels Reial Col·legis i era part del desenvolupament de convent del dominics. És un espai quadrat  que consta de tres pisos les dues primeres galeries amb arcs de mig punt i la tercera amb arcs rebaixats. Actualment conegut com el col·legi de sant Jaume i Sant Maties, se presenta com a un claustre a l’estil italià únic a tota Catalunya, ric amb decoració sobretot a la balconada del primer pis; on en un fris corregut hi  podem trobar una rica iconografia exaltant els reis d’Aragó (dinou parelles alternant amb escuts), al nivell superior hi ha tota una sèrie de imatges de profetes i apòstols emmarcats en medallons i als àngles del patí la representació dels vents bufant, mentre que al primer nivell i més baix hi trobem relleus de jueus i moriscos, representant a la gent que assistia a la instrucció. Al centre del claustre hi trobem el pou.
Fundat per Carles I i Felip II (XV i XVI), la seva finalitat primera i per al que va ser construït era educativa, en aquest edifici el que es pretenia era adoctrinar als moriscos al catolicisme i la nova realitat de la Corona.
A la postal trobem el nom de Sant Lluís, aquesta nomenclatura fa referència al Col·legi de Sant Lluís Gonzaga, que era una escola religiosa. Després de l’expulsió dels moriscos, l’edifici passa a ser una escola per a gent sense recursos i posteriorment seminari, un cop traslladat aquest al carrer Montcada tornarà a convertir-se en escola.


Postal d'Àngel Toldrà i Viazo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...