La societat tortosina als anys 10

Dues fotos de Ramon Borrell, per a la premsa il·lustrada de l'època (1912) que retraten les grans diferències d'aquella societat.




A la primera foto hi trobem la societat més afavorida al voltant d'una taula plena de viandes, un entorn net, comfortable i com no amb la companyia de capellans, senyors amb grans barbes i bigotis, senyores amb barrets, fins i tot un militar. "Distribución de libretas de ahorro concedidas por la Caja Rural, a los niños nacidos el 5 de mayo último, fecha de la visita de Su Majestad el Rey a aquella ciudad. Presidencia de la mesa."





A la segona foto a la porta del Banc de Tortosa, són aquells que van tenir la "sort" de rebre el premi. "Salida del local de los padres de los niños favorecidos en la distribución de libretas de ahorro, en compañia de los agraciados, después de terminado el simpático acto."

Comparar les dues fotografies no té desperdici: a la segona, a part dels dos treballadors que surten al fons vestits iguals, la presència masculina és poca, cuatre dones joves amb els sues nadons, una dona més gran possiblement la mare d'una d'elles, el mocador al cap, les espardenyes, els davantals...

Doncs bé, l'acte és qualificat de simpàtic. Vist amb 100 anys de diferència la gràcia no és tan gran, ja que sembla que res ha canviat i les dualitats a la nostra societat encara es conserven i es manifesten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...