La navegació a l'Ebre català

Postal editada per Fototípia Thomas a inici del S.XX

La navegació a l’Ebre calatà es feia principalment en llaguts. Embarcacions que podien transportar fins quaranta tones i que d’una manera o altra van lligar la vida econòmica i social de totes les Terres de l’Ebre, fent del riu una via de comunicació i de transport de cereals, arròs, fusta, carbó i passatgers fins aproximadament el 1967 amb la construcció de l’embassament de Riba-roja i l’aparició d’altres mitjans de transport terrestres com el tren o els camions i la popularització dels cotxes. A més dels llaguts hi havia altres embarcacions com les muletes que podien carregar dues tones o més, fins les de més pes com eren les barcasses.


La navegació a vela pel riu sols era possible si bufava el vent (Garbí), si no calia sirgar, és a dir, el peó o animal amb l’ajuda d’una sègula o sirga (corda per sirgar) tirava de l’embarcació per a poder remuntar el riu, al contrari sols calia dominar correctament la corrent del riu, des de l’embarcació s’ajudava aquesta acció amb la perxa, per comprovar el calat del riu i anar trencant rames, els rems servien per a corregir la direcció, aquests dos últims quan es baixava el riu també s’utilitzaven per a portar el llagut fins a la corrent i mantenir la direcció correcta.
Si bufava la garbinada calia plantar l’arbre (màstil del llaüt) de gran alçada i tirat cap endavant subjectat per l’alcafan i el senal, era mòbil i tenia bossells per on passar les cordes i lligar les veles llatines quadrades, solien ser dues: la de dalt més petita i penjada del penó menut anomenada gàbia i la penjada del penó gran dita trau. El timó estava composat per l’arjau, peça horitzontal que servia per a moure’l i d’altres com l’agulla i agullot que unien els recassos i la mare. En quant a la nau destacar els bitons que eren peces verticals per amarrar caps i la soleta que cobria l’orla de l’embarcació.



Ampliació amb nomenclatura, de la postal de fototípia Thomas.

1-Arbre, 2-Penó Menut, 3-Gàbia, 4-Penó Gran, 5-Trau, 6-Alcafan, 7-Senal, 8-Patró, 9-Arjau, 10-Agulla, 11-Agullot, 12-Soleta, 13-Peons, 14-Bitons, 15-Perxa, 16-Braç (cap que uneix la gàbia amb la nau), 17-Escota (cap que uneix el trau amb la nau).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...